Repulan SHA75, hoge temperaturen elastomeer

Aangezien de eigenschappen die gesteld worden aan producten binnen de olie en gas industrie steeds extremer worden, wordt er continu onderzoek verricht om de eigenschappen van polyurethanen verder te ontwikkelen. Veelal gaat het om de fysische eigenschappen, waarbij de temperatuurbestendigheid en chemische resistentie een kritische factor is.

Reomas BV heeft onlangs een nieuw polyurethaan -Repulan SHA75- ontwikkeld, dat een hogere temperatuur in verschillende vloeistof kan weerstaan. Kenmerkend voor dit elastomeer is de flexibeliteit en de snelle ‘rebounce’ boven de 100°C.

De monsters worden getest in speciaal ontworpen drukpotten. In dit onderzoek wordt het elastomeer in water verwarmd en getest bij verschillende temperaturen (23 °C, 93 °C, 107 °C, 121 °C en 149 °C) op maximale belasting. Bij iedere temperatuursinterval wordt de maximale trekkracht gemeten. De resultaten zijn uitgezet in staafdiagram 1 en geeft de maximale kracht weer bij verschillende temperaturen in water van een standaard HA72  t.o.v.  de nieuw ontwikkelde Repulan SHA75.

 

 Uit de grafiek is duidelijk waar te nemen, dat de stijfheid van Repulan SHA75 over een langer temperatuur bereik nagenoeg stabiel blijft en enigzins toeneemt, in tegenstelling tot standaard polyurethanen. Ook de stijfheid bij 149°C ligt nog boven de 60% van zijn initiele stijfheid. Voor pijpreiniging en andere toepassingen binnen de olie en gas industrie heeft deze eigenschap veel voordelen.

Heeft u interesse?

Neem dan direct contact met ons op! Wij staan u graag te woord.